Člověk se stává Bohu podobným do té míry, v níž se stává tím, kdo miluje. (Benedikt XVI.)

Povolání k lásce

2. 4. 2011 10:17

Před rokem vyšla krásná knížka "Myšlenky o rodině" (Paulínky, 2010). Je to výběr z textů Benedikta XVI. Stále znovu žasnu nad tím, kolik nádherných myšlenek o vztahu mezi mužem a ženou nacházím u posledních papežů... Slova Jana Pavla II. a Benedikta XVI. jsou obrovským zdrojem inspirace pro naše manželství. Často ukazují cestu nebo povzbudí v náročnějších chvílích, které v každém vztahu přicházejí.

Benedikt XVI. píše: "Manželství a rodina nejsou vůbec nahodilou sociologickou konstrukcí, plodem určitých historických a ekonomických situací. Kořeny otázky po správném vztahu mezi mužem a ženou jsou naopak zapuštěny hlouběji v podstatě lidské bytosti a odpověď na ni lze nalézt pouze na jejím základě. Tato otázka tedy nemůže být oddělena od prastaré, avšak stále aktuální otázky, již si člověk klade sám o sobě: Kdo jsem já? Co je člověk? A otázka o člověku nemůže být opět oddělena od otázky po Bohu: Existuje Bůh? A kdo je Bůh? Jaká je jeho skutečná podoba? Bible na toto obojí tázání odpovídá současně a důsledně: Člověk je stvořen k Božímu obrazu a Bůh sám je láska. To, co z člověka vytváří autentický obraz Boží, je proto povolání k lásce a člověk se stává Bohu podobným do té míry, v níž se stává tím, kdo miluje." (Myšlenky o rodině, str.20 - promluva z 6.6.2005)

Je to veliká výzva: každý den vykročit na cestu lásky, v drobnostech i velkých věcech myslet na druhé, učit se milovat. Každý den aspoň trochu zapracovat na tom, aby obraz Boží, vtisknutý do našeho srdce, mohl stále víc zářit. Protože jsme povoláni k lásce...

Zobrazeno 610×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio