Člověk se stává Bohu podobným do té míry, v níž se stává tím, kdo miluje. (Benedikt XVI.)

Nejúžasnější pohled na vztahy, se kterým jsem se setkala...

7. 7. 2011 13:07
Rubrika: Teologie těla

Už delší dobu sbírám odvahu napsat něco víc o Teologii těla. Žádné odborné pojednání. Spíš co přinesla tahle knížka do mého života a do manželství, ve kterém žiji. Které myšlenky mne ovlivnily a změnily můj pohled na vztahy.

Před několika týdny jsem četla v KT článek "Teologie těla Jana Pavla II." (Perspektivy 23/2011). Po přečtení nadpisu jsem měla velkou radost, že se tohle téma na stránky KT dostalo. Článek je skvělý. Po přečtení článku moje nadšení ale přece jen trochu pohaslo. Proč? Článek je dost odborný. Jako není úplně snadné číst texty od Jana Pavla II., tak není úplně snadné číst podobný článek. Ne všechny poklady v něm ukryté jsou vidět na první pohled. Říkala jsem si: kolik čtenářů si dá čas na promyšlení článku, kolik z nich si z textu vezme něco pro svůj každodenní život? Můžeme studovat, filozofovat, psát různé odborné články (a je to všechno jistě dobré a důležité), ale pokud to nezmění náš život, neprohloubí naši lásku, je to příliš málo. Teorie nepřinesla svoje ovoce v praxi.

Přemýšlela jsem, jestli psaní o teologii těla není zbytečné - knížek, které u nás vyšly a popularizují katecheze Jana Pavla II., je už několik: Teologie těla pro začátečníky (Ch. West), Dobrá zpráva o sexu a manželství (Ch. West), Muži a ženy jsou z ráje (M. Healyová). Nedávno vznikly také stránky věnované teologii těla. Doufám, že to zbytečné není. Na to, jak obrovským přínosem pro pohled na lidské tělo, sexualitu a vztahy mezi mužem a ženou teologie těla je, se o ní mluví a píše stále ještě příliš málo.

Můj úhel pohledu bude zase trochu jiný (méně odborný – teologové na Signálech prominou :-) ). Bude to pohled někoho, kdo v manželství už nějaký ten rok žije... Když jsem četla TT, často jsem si říkala, že teprve teď začínám rozumět mnohým věcem, které jsem do té doby nedokázala pojmenovat. Fascinovalo mě, že Jan Pavel II. (který v manželství nežil :-) ) to dokázal...

 

Zobrazeno 1949×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio